Jag är född 1989 och uppvuxen i Alfta, Hälsingland och i hela min uppväxt har det konstnärliga skapandet varit närvarande i allt jag tänkt och gjort.
Detta ledde mig 2010 till en förberedande konstutbildning, Konstskolan i Gävle. Efter några år av egen kreativ verksamhet fortsatte jag mina studier på HDK Valand vid Göteborgs universitet och därefter Konsthögskolan vid Umeå universitet där jag tog kandidatexamen i Fri konst våren 2023. Efter examen gör jag nu mina avslutande år i Umeå för min masterexamen i Fri konst våren 2025.
Genom de konstnärliga processer jag arbetar med vill jag undersöka och ompröva invanda mönster, både våra individuella som kollektiva sätt att leva och vara.
I min motivvärld och i mitt konstnärskap skiftar jag gärna perspektiv från det invanda och det kända för att sedan ta ett steg tillbaka där jag kan skapa plats för reflektion i det okända. Inte alltid är vi medvetna om de normer som vi är en del av, som både är trygga och säkra, men samtidigt kan vara exkluderande för den som av olika skäl inte tycker sig passa in. Att få välja sitt eget sammanhang och att få bygga sin egen identitet är något jag ständigt undersöker och intresseras för i mitt skapande.
Och i detta kreativa brus och flöde fortsätter jag att utforska och utmana mina egna tankar och föreställningar i en mängd olika material. Mitt skapande presenteras regelbundet vid kommunala och regionala institutioner och som offentlig konst i flertalet sammanhang.
För vidare information, vänligen ta kontakt.
Omnämnande - Urval
Benny Marcel
Direktör.
Nordisk Kulturfond.
"Jag vill mena att Erik Olof Wiklunds konstnärskap är viktigt för oss, för den säger något om varifrån vi kom, var vi är idag och ställer frågor om vilka virvlar och spår vi lämnar efter oss."
"Erik Olof Wiklund är en av de viktigaste konstnärerna i Hälsingland att visa oss alla detaljer - att beskriva den kvalitet som finns runt omkring oss och som vi ibland kanske är hemmablinda inför eller inte längre ser."
Del av invigningstal. Utställning Terminator, Kvarnen, Söderhamn 2017.
Ingela Broström
"Konstnären Erik Olof Wiklund föddes i Alfta 1989, mitt bland de stora hälsingegårdarna i Voxnadalen. Ett arv som förpliktar, gör sig påmint, skaver och stärker. Under hela hans liv har ett inre samtal med detta arv hållits igång."
"Kanske är det just det komplexa i kulturarvsberättelsen om hälsingegårdarna som har gjort Erik Olof så mångsidig som konstnär? Som får associationerna att blixtra, men också gå på tvärs, kollidera."
Del av informationstext till utställing Rotblöta vid Träslottet i Arbrå. 2 juli-12 augusti 2016.
Kristian Ekenberg
Arbetarbladet.
"Gosse, vilken glädje! Jag slås av hur ovanligt det är att se en så ren glädje i ett konstverk. Glädje är annars en känsla som det rynkas på näsan åt i de vita galleriväggarnas värld"
"Erik Olof vet att ta tillvara en bra historia"
"Entusiasmen hos Erik Olof är smittande. Andra småorter kan avundsjukt drömma om att ha en lika sprudlande ambassadör för orten som Alfta"
Arbetarbladet, 8 okt 2011.
Kiki Larsson
"Från Hälsingland är en given stipendiat i år då Länskonst är i Hudiksvall.
Erik Olofs fantastiska engagemang när det gäller Hälsinge kultur så väl hans författarskap som i hans konstnärskap.
Med humor visar han på det enorma arv som Hälsingegårdarna innebär."
Stipendieutdelning i samband med Gävleborgs länskonstföring samlingsutställning 2014,
Christina Busck
"Det är något dubbelt med hans besatthet av det hälsingska kulturarvet. Han älskar det, fascineras av det och sedan plockar han isär det."
"Framtiden finns hela tiden med i hans verk. Om nu sju gårdar med festsalar blivit världsarv, så drar han sig inte för att plocka in Avicii på festen i Jon-Lars"
20 juni 2016.
Gunilla Kindstrand
"Konstnär med imponerande erfarenhet, som förmå bjuda in brett utan att för ett ögonblick förlora sin hemlighet."
"Erik Olof handskas finkänsligt, ömsint med ämnet och visar stor respekt för de inblandade. Förutom materialtolkningar och rejäla efterforskningar använder han sin egen fantasi på ett förbluffande starkt vis."
"Hans konst är lätt att närma sig, men sällan enkel."
Stipendieutdelning, Hälsinge Akademi (2017).
Katarina Jönsson Norling
Lycka till Erik!
Slå Hälsingland och världen med häpnad.
Ge dem något att tänka på, det de inte viste att de ville ha.
Samband med avslutade studier vid Konstskolan i Gävle 2014.
Gunilla Von Platen
Lions International
"Han experimenterar med traditionella symboler och arbetar med oväntade uttryck i sina funderingar kring hembygdens och kulturarvets framtid. Finns det överhuvudtaget en framtid för den yngre och kommande generationen eller vill alla "dra till stan", till jobben och en urban livsstil?"
"Erik Olof Wiklund valde att stanna kvar och har sedan dess använt sitt konstnärskap till att väcka intresse för hembygden och kulturarvet".
Tidningen Gård och torp, Nummer 9, 2015.
Erik Olof får stipendiet för sina framgångångar som ung författare, målare och skulptör.
I sitt måleri lyfter han med stor entusiasm fram positiva saker och händelser.
Som skulptör har han visat på en fin volymkänsla.
Stipendieutdelning, Lions Rixmöte, Läkerol Arena 17 maj 2012.
.
Anna-Sara D. Formgren
"Författaren och konstnären Erik Olof Wiklund har många järn i elden. Det verkar han alltid haft, för han har hunnit med mycket på sina 26 år. En vanlig dödlig kan vara nöjd om man gjort hälften under ett helt liv."
"Plötsligt händer allt på en gång och det är imponerande hur han lyckas leverera med kvalitet i ett så högt tempo."
Gefle Dagblad 7 juli 2015.